Швейцарският вестник Нойе Цюрихер Цайтунг“ припомня един общоизвестен факт: че

...
 Швейцарският вестник Нойе Цюрихер Цайтунг“ припомня един общоизвестен факт: че
Коментари Харесай

Жените не са това, което бяха. Мъжете също.

 Швейцарският вестник „ Нойе Цюрихер Цайтунг “ напомня един общопризнат факт: че разликата в обществения статус на невестата и жениха епохи наред е била определящият фактор: принц и Пепеляшка, доктор и здравна сестра, водач и стюардеса. По-доброто обучение е било непокътнато за синовете. Поради това мъжете са се женели прекомерно постоянно за дами от по-ниско обществено съсловие, а дамите постоянно са успявали да си избират мъж от по-висшите среди. Мъжът естествено е бил този, който обезпечава фамилията финансово.
С революцията в образованието през последните 30 години връзките обаче се трансформират. Вестникът цитира данни, съгласно които във всички европейски страни през днешния ден болшинството от дамите има по-добро обучение от мъжете. В България равнището на начетеност на дамите се изравни с това на мъжете още през 1971 година, при една трета от европейските страни - през 1985, а при съвсем всички останали - през 2009. Швейцарците бяха последни в това отношение - те реализираха този резултат чак през 2011 година, отбелязва изданието.

" В Европа се правят исторически промени "

За пръв път в историята към този момент имаше дами с по-висок учебен ценз от този на мъжете. Това се отрази мощно на брачния пазар: защото дамите с университетско обучение по традиция търсят сътрудници с по-висок обществен статус, мъжете, които дават отговор на този критерий стават ъгъл, а от ден на ден дамите с висше образование остават без сватбен сътрудник. Телевизионни серии от рода на " Сексът и градът " дължат триумфа си таман на постоянно оплакваната " самотност на умните дами ".
 Каква е пропастта в заплащането на мъжете и дамите? В България(61,9%) тази разлика е по-малка, в сравнение с приблизително за Европейски Съюз (79,6%)
Каква е пропастта в заплащането на мъжете и дамите? В България(61,9%) тази разлика е по-малка, в сравнение с приблизително за Европейски Съюз (79,6%)

Сега обаче умните самотници към този момент не са толкоз доста: в случай че преди високо образованите дами най-често оставаха самотни, през днешния ден таман те са тези, които съумяват най-бързо да се омъжат. Вестник „ Нойе Цюрихер Цайтунг “ се базира на резултатите от един джендър-проект на Социологическия институт към университета Льовен в Белгия. Причината за това развиване е, че дамите с висше обучение изоставят обичайния ролеви модел. Иначе казано, лекарките към този момент си изберат за сътрудник освен лекари, а и мъже с по-нисък обществен статус.

Изследователите от екипа на плана сами са били сюрпризирани от тези констатации, тъй като очаквали, че добре образованите дами ще избират да остават сами, вместо да се омъжват за хора с по-ниско обществено състояние. Поради това проф. Ян ван Бавел твърди, че в европейските общества се е направила историческа смяна. Професорът и неговият екип са анализирали данни на European Social Survey, едно от най-големите и значими социологически проучвания в Европа, което се организира от 2002 година насам. Учените съпоставят развиването на партньорските взаимоотношения сред половете в подтекста на изменящото се просветително ниво в 28 европейски страни.

Социалният статус може да е обвързван освен с по-висок учебен ценз, а и с по-високо възнаграждение, акцентира проф. Бавел. В това отношение мъжете и дамите ги разделя обичайна бездна от разлики в заплащането. Според проучването, при 66 на 100 от двойките в Европа мъжът получава по-висока заплата от дамата. Традиционните функции се постановат даже тогава, когато дамата печели в действителност по-добре. " Например в случай че мъжът и дамата са инженери и са заплатени еднообразно добре, дамата по-често е тази, която напуща работа и остава у дома, с цел да отгледа децата ", показва проф. Бавел.

Традиционните функции в обществото се трансформират
 Жените през днешния ден имат по-добро обучение от мъжете. Така е в цяла Европа
Жените през днешния ден имат по-добро обучение от мъжете. Така е в цяла Европа

Според допитване на портала за запознанства „ Parship ", 90 на 100 от 1000 самотни мъже споделят, че им е безразлично дали бъдещата им партньорка печели повече или по-малко от тях. Жените обаче са по-традиционни: една трета от участничките в допитването споделят, че желаят сътрудникът им да печели повече от тях.

Джендър-изследването демонстрира общоевропейската наклонност, само че разликите сред обособените страни някъде са много огромни, разяснява швейцарският вестник. В критериите си за избор на сътрудник или партньорка германците да вземем за пример са по-консервативни от белгийците.

Освен това са се повишили условията на дамите към мъжете във връзка с тяхната просветеност, любовни умения, прелест и професионален триумф.

Но както и преди, най-честата форма на връзки сред сътрудниците е тази, при която и двамата имат идентичен учебен ценз. 64 на 100 от европейците живеят в просветително хомогенна връзка, показва проучването. http://www.dw.com

Виж всички публикации от http://www.dw.com-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР